Startsida Om Homelight Produkter Ljusstudio Inspiration Ljusplanering Tips och regler Utförsäljning


Tips och regler om belysning

 • Tänk på belysningen i god tid så snart du börjar få klart för dig hur projektet kommer att bli, så att det finns tid att ta hänsyn till installationen av kablar mm. På så vis kan du undvika kostsamma spårningar i väggar och tak. Besök gärna vår ljusstudio för inspiration.
 • Tänk på och planera för arbetsljus där det behövs i exempelvis kök, badrum eller arbetsrum.
 • Tavelbelysning eller andra objekt som belyses från taket i mitten av rummet bör undvikas om inte rummet är litet eller har en mycket hög takhöjd. Ljus från spotlights som riktas från mitten av ett rum medför en stor risk för bländning. Försök att hitta alternativa lösningar genom att placera belysningen närmare det som ska belysas.
 • En bra spegelbelysning för att sminka eller raka sig är ett mjukt ljus från båda sidorna i ögonhöjd, är spegeln för bred för att tillräckligt med ljus ska nå ansiktet är en placering av en längre eller fler armaturer ovanför spegeln att föredra. En separat sminkspegel med inbyggd belysning är ett bra komplement. Se produkter.
 • Använd både ljuskällor och armaturer av god kvalitet, det spar både miljö och pengar och lönar sig alltid i längden.
 • LED ljuskällor är utmärkta att använda i många olika applikationer som arbetsljus, accentljus där små armaturer med liten värmeutveckling är viktigt eller i badrumsmiljöer tack vare enkelheten i att tillverka täta LED armaturer.
 • LED ljuskällor som allmänljus i hemmiljö har än så länge en bit kvar till den karaktär som halogenlampan har men utvecklingen går snabbt framåt.
 • Utomhus handlar belysningen i hemmiljöer ofta om funktions- och dekorationsljus, man vill kunna ta sig fram säkert och en bra belysning skapar också trygghetskänsla, oönskade besökare undviker oftast väl upplysta områden. Ett varmt ljus även utomhus ökar känslan av trivsel.
 • Ljuspunkter som är lågt placerade minskar bländning men kan med rätt armatur lysa upp även förhållandevis stora ytor.
 • Trädbelysning görs enklast från marken, är det från en gräsmatta som ska klippas bör armaturen grävas ner, annars kan enklare lösningar med spotlight på ett spjut med fördel användas.
 • Träd eller växter med gröna blad gör sig bäst i ett lite vitare ljus medan den nakna trädstammen eller busken på vintern gör sig bäst i ett varmare sken. Se exempel under inspiration. Halogenlampan lämpar sig extra bra för denna typ av belysning, eftersom ljuset från halogenlampan blir varmare vid dimring och då omgivningsljuset på vintern är lägre behövs inte heller så mycket ljus.
 • Dimmer är ett utmärkt sätt att både skapa stämning samt spara energi och ljuskällor.
 • En lågvoltshalogenlampa av god kvalitet som dimras kan mycket väl hålla upp mot 10.000 timmar.
 • Tänk på att miljön utomhus är extremt aggressiv mot armaturerna och satsa hellre på färre armaturer av bra kvalitet, så att du kan ha glädje av dem länge.

Ljusinstallatörerna - Intresseförening för elinstallatörer som har belysning som specialitet.

Elsäkerhetsverket - Här hittar du tips och information om säkerhet kring elinstallationer.

Elkretsen - Information om elavfall.

Områdesindelning och IP-klasser i badrum och dusch.
Belysningsbutiken för dig som ställer
höga krav på kvalitet, funktion och design.

Erik Dahlbergsgatan 41-43 115 34 Stockholm
Tel 08-660 52 40 Fax 08-739 01 07
info@homelight.se

Vardagar 10.00-18.00
Lördagar 11.00-15.00


Copyright ©  Homelight i Stockholm AB